AJUDA EL TEU AMIC O AMIGA

Com pots ajudar un amic, amiga o familiar que té problemes amb les drogues.

01

Símptomes

El consum de tabac, alcohol i el cànnabis, com totes les drogues, pot generar problemes. Com més habitual i compulsiu és un consum, més risc de problemes i de dependència (addicció) comporta. Podem pensar que la persona en fa un abús quan apareixen alguns dels símptomes següents:

 

× Necessitat d’augmentar la quantitat (dosi) per aconseguir els mateixos efectes que abans. Apareix tolerància a la substància.

 

× Sentir la necessitat de consumir en moments i llocs que no estan relacionats amb la festa i l’oci, com, per exemple, abans d’anar a classe o abans d’estudiar, quan es practica esport, etc. Es consumeix més regularment.

 

× La persona canvia de grup d’amics. És a dir, es busquen ambients les altres persones també consumeixen i s’eviten les amistats que no consumeixen o ho fan només en moments ocasionals. Així no li donen la xapa sobre el seu consum.

 

× Apareixen conseqüències adverses i desadaptatives, com poden ser canvis freqüents d’humor, irritabilitat, estats depressius, agressivitat, desmotivació per fer altres activitats que no siguin consumir…

× Tenir un subministrament constant de droga.

 

× Intents de deixar el consum i no aconseguir-ho.

 

02

Com el pots ajudar

02.1 Sigues positiu

Molt sovint, el consumidor nega que és addicte o dependent. Per això, és molt important la manera com ens acostem al nostre amic o amiga. Cal buscar la manera més assertiva possible: intenta no jutjar-la pel seu consum, ni la culpar-la, ja que això farà que reculi. En un primer contacte, el més normal és que la persona que consumeix intenti desviar o evitar la conversa. Si això passa, no et desmotivis ni et desanimis. La millor manera d’ajudar-la és positivant el discurs: enfocant tot allò positiu que té deixar de consumir.

Sigues un suport emocional per a les teves amistats i anima-les a canviar.

 

02.2 Evita les rutines

Una bona estratègia és evitar les rutines, els llocs i les situacions que han portat la persona que consumeix a fer-ho: el bar on acostumeu a anar a beure durant el cap de setmana, la terrassa on quedeu per fer un cafè i fumar algunes cigarretes, o el parc on aneu a apalancar-vos en sortir de l’institut per fumar uns porros.

Un altre bon recurs és buscar noves activitats que facilitin que la persona consumidora estigui ocupada i no trobi a faltar el consum. En aquest cas, l’esport hi té un paper molt important.

 

02.3 Contacta amb nosaltres

Si el teu amic o amiga reconeix que el seu consum se li està «escapant de les mans» però no sap com fer-ho per deixar-ho, pot ser el moment de buscar ajuda.

Contacta amb nosaltres!

03

Conclusions

 

Amb l’ajuda adequada i suport emocional, moltes persones que consumeixen són capaces de superar els seus problemes amb les drogues abans d’arribar a una forta dependència i als greus perjudicis que li pot ocasionar aquesta dependència.

D’altra banda, hi ha persones consumidores que només són capaces de reflexionar quan han tocat fons i es troben en una situació greu. El nostre repte és evitar que arribin a aquest dramàtic punt.