ALCOHOL

Beure, cubata, birra, copa, drinking, canya...

%

El 62,4% de la població general fa un consum de baix risc d’alcohol.

Definició

El principal component de les begudes alcohòliques és el compost químic etanol, un depressor del sistema nerviós central, és a dir, adorm i ralentitza les funcions vitals (cerebrals i sensorials) en dosis altes. A dosis baixes provoca estats d’eufòria, estimulació, excitació i desinhibició. A l’entrar en l’organisme s’absorveix ràpidament per l’aparell digestiu i en 5 minuts ja es troba alcohol en la sang. La concentració màxima es troba als 30 min. aprox. i el seu efecte pot durar entre 2 i 3 hores. L’alcohol afecta a gairebé tot l’organisme, principalment el cervell i el fetge (per on s’elimina el 90 % de l’alcohol ingerit). La resta s’elimina a través de la suor, l’orina i la respiració.

Es tracta d’una droga legal i socialment acceptada, tot i que això no treu que tingui els seus perills, com totes les drogues. De fet, és la droga més consumida i que més problemes sociosanitaris genera en el nostre país.

El tipus de consum que fem determina en gran mesura el risc que estem assumint. És a dir, els consums de quantitats grans d’alcohol en poc temps, així com el consum continuat i habitual són els que més problemes ocasiona, tant a curt com a llarg plaç.

Aparença i composició

L’alcohol es presenta en forma líquida en una gran varietat de begudes, licors, alcohols destil·lats, cerveses, vins, etc. La graduació d’alcohol pur (etílic) que conté cada beguda s’expressa en grams (%). Les begudes fermentades com el vi, la cervesa i la sidra contenen menys graduació i les begudes destil·lades contenen gran quantitat d’etanol, com el rom, ginebra, vodka, whisky, etc.

El consum lliure de riscos és el consum “0” d’alcohol. Si es decideix consumir, cal destacar que el risc de possibles danys depèn de diverses variables com el sexe, l’edat, l’estat físic, l’estat psíquic, etc. I que hi ha certs patrons de consum més propicis a portar problemes que d’altres. Cal diferenciar entre ús i abús.

Es recomana no consumir alcohol als menors de 18 anys. El seu organisme està en ple creixement i les afectacions i conseqüències negatives que l’alcohol pot produir són més grans. En cas que decideixin consumir es recomanable que optin per begudes de baixa graduació (menys de 15 graus d’alcohol), per tant, millor begudes fermentades (vi, cervesa…) que begudes destil·lades (vodka, whisky…) i sobretot, consumir en poques quantitats i espaiades (es pot alternar amb begudes sense alcohol).

Existeixen diferències importants entre nois i noies en la metabolització de l’alcohol. Les noies triguen més temps en metabolitzar-lo i per tant, l’alcohol està present durant més temps en el seu organisme. Per tant, millor consumir menys quantitat.

Els principals riscos relacionats amb el consum d’alcohol venen donats quan es consumeix de forma abusiva i/o compulsiva: accidents de trànsit, baralles, caigudes, coma etílic, etc. Per tant, cal evitar consumir grans quantitats en poc temps ja que l’organisme no té temps de metabolitzar l’alcohol i apareix la intoxicació (borratxera, vòmits i nàusees, pèrdua de la consciència, etc.)

Després d’una nit on s’ha consumit gran quantitat d’alcohol és recomanable no ingerir-ne durant 48 hores per permetre que l’organisme es recuperi.

L’alcohol és un depressor actiu per l’activitat cerebral: el consum d’una petita quantitat d’alcohol pot fer sentir relaxament, sensació de concentració, seguretat en un/a mateix/a, desinhibició, ganes de riure i de parlar, sociabilitat. Els sentiments, així com l’estat d’ànim s’amplifiquen, per tant, podem sentir-nos molt eufòrics però també molt tristos i deprimits.

A mesura que s’augmenta la quantitat d’alcohol ingerit apareixen altres efectes ja no tant desitjats com la pèrdua de la capacitat d’autocontrol, modificació de la conducta (descontrol, agressivitat…), de les percepcions (visió, tacte…) i del judici, angoixa, nàusees i vòmits, dificultats per caminar i parlar… I en el pitjor dels casos, si el consum és abusiu es pot arribar al coma etílic i a la mort per parada cardiorespiratòria.

L’efecte posterior al seu consum és una sensació de nàusa constant i de mal de cap coneguda com a “ressaca”. Depenent de la quantitat ingerida, aquest estat de ressaca pot durar un dia o dos.

El seu consum a llarg termini pot donar lloc a una addicció, problemes de salut (trastorns digestius i hepàtics, neurològics i cardiovasculars), problemes amb les relacions (familiars, amistats, laborals…), depressions, agressivitat, irratibilitat, disminució de la libido, insomni, etc.

Com en totes les drogues, el consum d’alcohol també comporta riscos, tots ells molt relacionats amb el patró de consum (regularitat i quantitat). Per tant hi ha certes conductes que fan que augmenti el risc de problemes i d’altres que fan que es redueixin.

Fumar mentre s’està consumint alcohol ajuda a incrementar la ressaca al dia següent i molt. Vigila si prens medicaments. La barreja d’alcohol i certs medicaments poden provocar canvis en els seus efectes i per altra banda, interferir en el tractament.

Beure massa pot anestesiar la teva capacitat per expressar-te i parlar, et pot fer perdre l’equilibri i provocar vòmits. També pot provocar que tinguis comportaments i actituds que normalment no tindries en estat de sobrietat: conductes agressives, desinhibició sexual, disminució del sentit comú i la responsabilitat. Recorda que el consum de drogues a la via pública pot comportar-te sancions importants.

Els símptomes que ens indiquen una ingesta d’alcohol massa alta inclouen sudoració, tremolors, nàusees, arcades i alts nivells d’ansietat; i algunes persones poden desenvolupar al·lucinacions o atacs de pànic o episodis de deliri.

Un dels aspectes més perillosos és la conducció de vehicles sota els efectes de l’alcohol i d’altres drogues. Beure i conduir és una mala combinació que comporta molts riscos, tant per tu com pels altres. Si has de conduir el millor és no beure. I si decideixes beure fes-ho en poques quantitats i mai poca estona abans d’agafar el cotxe.

Finalment cal destacar que un consum irresponsable d’alcohol dilatat en el temps pot provocar malalties com la hipertensió arterial, dany al fetge, càncer d’estómac, càncer de mama i malalties del cor. Un consum irresponsable pot conduir a la dependència; dependència física i psicològica de l’alcohol.

Sempre tens alternatives de consum de begudes no-alcohòliques. Lo important és gaudir dels amics, la música… Pensa si et cal consumir alcohol per passar-t’ho bé. En cas que beguis alcohol consumeix poc a poc i posa’t tu mateix els límits. Saber quan toca parar de beure és un acte de responsabilitat sobre un mateix. Beure més implica més risc i no necessàriament gaudir més.

Si beus, fes-ho amb l’estómac ple. D’aquesta forma pateixes menys irritació de les parets de l’estòmac i els seus efectes són menys ràpids i més controlables (menys quantitat d’alcohol en la sang).

Vigila amb la barreja de substàncies i d’alcohols de diferent graduació! Barrejar-les pot fer que no controlem bé i tinguem més risc d’intoxicació i d’efectes no desitjats. Si has d’atendre algú amb intoxicació, vetlla per ell/a, col·locant-la de costat per si ha de vomitar i ves controlant que la persona va respirant amb normalitat. Si ho creus necessari no dubtis en trucar al 061 o al 112.

Si t’has excedit amb el consum d’alcohol i tens ressaca minimitza els seus efectes donant-li al teu cos un bon descans i bevent molt líquid (aigua i     sucs de fruites riques en vitamina B) i oblida’t de combatre-la bevent més alcohol. El que fas és posposar la ressaca per més endavant.

Recordeu: MENYS és MÉS. MENYS quantitat és igual a menys risc i a MÉS diversió.

A Catalunya, com a la majoria de llocs, no està permesa la venda ni el subministrament de begudes alcohòliques de cap mena a menors de 18 anys. L’alcohol és una droga legal més que res per qüestions històriques, culturals, polítiques o econòmiques, però poden ser igualment perjudicials que la resta de drogues il·legals. També es prohibeix l’ús de màquines expenedores als menors de 18 anys per a comprar alcohol. A nivell de seguretat vial, està prohibit conduir sota la influència de l’alcohol si la teva taxa d’alcoholèmia és superior a 0,5 grams per litre en sang i 0,25 mil·ligrams en aire expirat. A Sant Cugat, la Policia Local et pot sancionar per beure al carrer o fer “botellot” amb 375€ de multa.

MITES

“L’alcohol no és una droga”

Encara que es tracti d’una substància legal, es considera una droga perquè actuen sobre l’organisme provocant diferents efectes sobre el sistema nerviós central. A més, l’alcohol té la capacitat de generar tolerància i dependencia física i psíquica.

 

“Beure alcohol només els caps de setmana no comporta riscos”

Un consum elevat d’alcohol, encara que sigui de forma puntual, pot malmetre la salut i ocasionar un augment del risc de patir altres problemes, ja que està associat a altres conductes de risc com la conducció sota els efectes de l’alcohol i les pràctiques sexuals sense protecció. A més, el consum abusiu de cap de setmana està considerat un patró d’alcoholisme.

“L’alcohol ajuda a entrar en calor”

Inicialment, el consum d’alcohol dilata els vasos sanguinis i genera certa sensació de calor. Però, encara que sembli mentida, a la llarga aquest efecte provoca una pèrdua més ràpida del calor corporal provocant l’efecte oposat.

“Si he begut massa i em prenc un cafè, estaré en condicions de conduir”

L’única cosa que et pot ajudar a estar en condicions de conduir és el factor temps: només el pas de les hores permetrà que el teu cos elimini l’alcohol consumit. Un cafè et pot posar en tensió, però no et mantindrà alerta ni restaurarà els sentits que quedin afectats pel consum d’alcohol.

“Beure alcohol m’ajuda a lligar”

Al principi pots tenir sensació d’eufòria i desinhibició. Perds la vergonya a l’hora de parlar, ballar, tenir relacions sexuals, etc. No obstant, si consumeixes més alcohol, aquestes sensacions van canviant i apareixen altres efectes negatius que precisament dificulten la possibilitat de lligar: tens una percepció distorsionada de la realitat i pots acabar fent coses que no faries en un estat lúcid i de les quals te’n pots acabar penedint. A més, generalment, les persones borratxes generen més aviat rebuig que no ganes d’acostar-s’hi.

EXCUSES

“Cinc cubates no són tants”

El problema és que amb un consum més o menys regular d’alcohol (prendre 5 copes al cap de setmana per exemple) també augmenta la teva tolerància a l’alcohol. Això provoca que, per aconseguir la mateixa sensació, consumeixis cada cop més, augmentant els efectes nocius en el teu organisme i arriscant-te a patir una addicció”. Per tant, si acostumes a beure poc i espaiat en el temps no et caldrà consumir tant, estalviaràs diners i guanyaràs en salut.

“Quan bec sé relacionar-me millor amb els altres”

És cert que en poques quantitats l’alcohol pot ajudar a desinhibir-te i relacionar-te més fàcilment, però no és així en grans quantitats. Per altra banda, si tens dificultats per relacionar-te, intenta-ho sense haver consumit i així arribarà un dia que no et caldrà beure per fer-ho. O potser creus que l’alcohol t’ajudarà a perdre aquesta por? Únicament la dissimula momentaneament.

“L’alcohol és legal, per tant no és gaire perjudicial…”

Que una droga sigui legal o ilegal no fa referencia en absolut a la seva afectació a l’organisme. No pel fet de ser legal és menys perjudicial. De fet, les dues substàncies legals més consumides, l’alcohol i el tabac, són les que causen més danys socio-sanitaris i més morts (accidents de trànsit, càncers de fetge, pàncrees, etc.)

“Ja condueixo jo, que a mi no em puja”

Una frase mítica entre els consumidors d’alcohol és “vaig bé, jo controlo”. Però en realitat aquesta expressió sorgeix com efecte de la falsa sensació de seguretat que provoca l’alcohol, però en realitat no és cert. El consum d’alcohol provoca la pèrdua de capacitats motrius, perceptives i sensorials, així com la pèrdua de reflexes, totes elles capacitats molt necessàries quan s’ha de conduir. Si has consumit alcohol, no te la juguis ni posis en risc als altres.

BENEFICIS DE NO CONSUMIR

Coneix tots els beneficis que tindràs si no consumeixes alcohol.

Gaudiràs d’un cor molt saludable

Ser abstemi o fer un consum responsable d’alcohol evita que debilitis el múscul del cor, que empitjori el teu estat cardiovascular i minvaràs el risc de patir malalties al cor.

Gaudiràs d’un cervell en perfecte estat

El cervell humà és el primer òrgan que pateix les conseqüències negatives de beure en excés. L’alcohol mata les cèl·lules nervioses i molts/es bevedors/es mostren un deteriorament cerebral evident. Si aquest procés s’allarga durant molts anys, la mida del cervell es redueix literalment a causa de la destrucció de gran quantitat de cèl·lules nervioses. Aquesta reducció del cervell es pot observar fàcilment amb un TAC aproximadament en la meitat de persones en tractament per problemes d’alcohol.

La teva capacitat reproductiva no serà minvada

L’alcohol té efectes negatius evidents sobre el sistema reproductiu. En els homes, l’alcohol redueix els nivells de testosterona al cos, la principal hormona masculina. Si un home beu molt durant un període de temps, aquesta pèrdua de testosterona pot tenir com a resultat una “feminització” del seu cos (pèrdua de pèl corporal, engrandiment del teixit adipós dels pits i reducció de la mida dels testicles). L’excés d’alcohol també pot provocar problemes de caire sexual, com la impotència.

En el cas de les dones, beure molt està relacionat amb una major incidència de problemes sexuals, menstruals i ginecològics.

EXPERIÈNCIES

Sóc una noia i quan surto m’agrada conèixer a la gent però passo dels tius que van molt borratxos […] Júlia

Vaig tenir un accident de cotxe perquè anava borratxo amb els meus amics. El cotxe va quedar destrossat (sinistre total) i vam tenir molta sort de no fer-nos res, només quatre contusions […] Nevermind_94

Fa poc vam fer una festa amb els amics i vam posar-nos a beure molt. De cop em vaig començar a marejar-me […] RGarcia

RECURSOS

APPS

Blood Alcohol Finder AAPP per a Android que t’ajuda a calcular de forma intuïtiva el nivell d’alcohol que tens a la sang.

Ask Dave És una calculadora de consum i risc.

AUTOTEST

Alcohol-Check És una idea de Energy Control finançada pel Pla Nacional sobre Drogues i la Junta d’Andalusia.

Alcoholòdrom Autotest d’adicció i consum d’alcohol realitzat per www.elpep.info