TABAC

Cigarret, cigarro, piti, drum...

%

El 66% dels catalans majors de 15 anys no han fumat mai o ho han aconseguit deixar.

Definició

El tabac és un producte de l’agricultura originari d’Amèrica. Prové de les fulles de la planta del tabac i conté moltes substàncies químiques diferents. Una de les substàncies químiques és la nicotina, que és altament addictiva. Això significa que pot ser difícil deixar de fumar encara que tingueu la voluntat de fer-ho. Els fumadors regulars creuen que fumar tabac els ajuda a relaxar-se, a gestionar l’estrès i a tenir menys gana. Però en realitat té múltiples efectes nocius.

Es consumeix de diverses maneres, però la principal i la més coneguda, és la consumició per combustió produint fum.

Aparença

Les fulles verdes de la planta del tabac són recollides, s’assequen i llavors es freguen per produir una mescla de color marró escamosa. Es pot adquirir tabac d’enrotllar, que s’utilitza per crear cigarrets enrotllats a mà, però també pots comprar un paquet de cigarretes ja fetes. Les dues maneres de consumir tabac comporten riscos .Hi ha moltes marques diferents de cigarrets i la majoria es venen en paquets de deu, catorze o vint.

El tabac es fuma normalment en format de cigarreta, però també es pot fumar amb una pipa, mastegar o inhalar. La “shisha”, per altra banda, és una pipa d’aigua que et permet fumar tabac i barrejar-ho amb aromes afruitades de diferents sabors. El tabac es crema i el fum s’inhala a través de la canonada d’aigua. No obstant això, fumar “shisha” no et lliura dels riscos de salut associats al tabac.

El cost econòmic de ser un fumador depèn del nivell del teu hàbit. Com a guia aproximada, fumar vint cigarretes per dia amb un preu mitjà de 4.50€ el paquet, t’acaba costant 1.674€ l’any.

Els fumadors regulars creuen que fumar tabac els ajuda a relaxar-se, a gestionar l’estrès i a tenir menys gana. No obstant això, el fum del tabac (quitrà) conté més de 4.000 substàncies químiques i moltes tenen efectes en diverses parts del cos humà, incloent-hi el cervell, els pulmons, el cor i la boca. La majoria dels càncers associats amb el tabaquisme són a causa del quitrà. Fumar té una influència ràpida al cervell. Quan un fumador de tabac inhala, s’estima que la nicotina arriba al cervell en aproximadament vuit segons. Aquesta velocitat d’acció contribueix a enganxar el consumidor de forma accelerada al tabac.

La primera vegada que fumes sovint et sents malalt i marejat. Fumar tabac té un munt d’efectes immediats; l’olor que desprenen els teus cabells, les mans i la roba i el cost econòmic que suposa. Fumar provoca que l’oxigen quedi bloquejat en l’intent d’arribar a la pell, fent-la més propensa a les taques i malmetent el cutis. Amb el temps pot conduir a l’envelliment prematur, més arrugues i una boca seca, apart d’engroguir les ungles i les dents.

Les més de 4.000 substàncies químiques que conté el tabac provoquen severs efectes en el cos humà. Pot augmentar la pressió arterial i la freqüència cardíaca, i això danya el cor i la circulació. Pot contribuir a atacs de cor, infarts cerebrals i causar càncer. Els fumadors són més propensos a les infeccions de pit i a la tos. El consum a llarg termini podria
causar emfisemes o malalties cardíaques greus. Fumar estant embarassada pot perjudicar el fetus i fins i tot pot provocar un avortament no desitjat. No és estrany que els nadons nascuts de mares que han fumat durant l’embaràs tinguin un pes menor al normal. També s’ha vinculat el consum de tabac a l’autisme i a la síndrome de la mort sobtada. Fumar “shisha” pot ser més perillós que fumar cigarrets, comporta un major risc de desenvolupar malalties com la herpes o la tuberculosi.

La legislació vigent sobre el consum del tabac es pot resumir en una única frase: es prohibeix fumar en tots els espais públics tancats i l’ús de cigarretes electròniques en dependències de les administracions públiques, centres sanitaris i educatius, parcs infantils i vehicles de transport públic. Així doncs, no es pot fumar ni a bars, ni a restaurants, ni a casinos, ni a discoteques, etc.

Per altra banda, hi ha llocs tancats on sí que està permès el consum de tabac. Als centres residencials per a persones grans o amb discapacitat, si s’habilita una zona per a residents amb ventilació independent, hi és permès fumar. De la mateixa manera, es pot habilitar una zona similar a establiments psiquiàtrics. En els hotels o hostals es poden reservar fins al 30% de les habitacions per a hostes fumadors, sempre que estiguin separades de les altres i disposin de ventilació independent.

MITES

“Fumar un ‘piti’ relaxa”

El tabac és una droga estimulant del sistema nerviós central. La sensació de benestar prové de la supressió del símptoma d’abstinència (falta de nicotina al cervell).

Tothom fuma!”

Només un de cada tres catalans major de 15 anys fuma de forma diària o ocasional. La resta no ha fumat mai o ho ha aconseguit deixar.

El tabac ‘light’ és menys perjudicial”

Aquest tipus de cigarrets tenen les mateixes substàncies perilloses que el tabac normal; només s’han reduït les concentracions de nicotina i de quitrans. Moltes persones fumadores inhalen més quantitat i més intensament per a compensar les baixes concentracions de nicotina d’aquestes cigarretes. En conseqüència, augmenten la ingestió dels altres tòxics.

Fumar poques cigarretes al dia no fa mal

No existeix una dosi de tabac més segura que una altra ja que el perjudici del tabac a la salut depèn de cada fumador/ra. L’única forma d’estar-ne segurs que no ens fa mal el tabac és no fumar o deixar de fer-ho.

Fumo perquè vull

Molts fumadors creuen que la decisió de començar a fumar va ser lliure però la realitat més habitual no coincideix amb aquesta percepció. Ho acostumen a fer per raons culturals i socials, per semblar moderns, madurs, adults, independents, rebels… I és quan cauen a una trampa de difícil sortida.

EXCUSES

Fumar em va bé per aprimar-me

La nicotina aconsegueix reduir la gana en activar un determinat grup de neurones en el cervell. Entendre el fet de fumar com a un medicament per a la obesitat és potencialment perillós, ja que estem parlant d’una substància molt addictiva que perjudica severament la salut.

Fumar és d’adults

La obsessió de molts adolescents de “ser grans” és un factor molt important que condueix a l’addicció prematura. Els estereotips, tot i que estan canviant, segueixen vigents en la mentalitat dels joves, i conceptes com rebel·lió, bohèmia o rock’n’roll entre d’altres, segueixen vinculats al tabac en l’imaginari juvenil.

D’alguna cosa haig de morir

Aquesta és una excusa totalment certa. Però el consum de tabac no només pot comportar la mort, sinó que et pot presentar moltes dificultats físiques i psicològiques en el teu dia a dia; disminució del gust i l’olfacte, deshidratació de la pell, malalties respiratòries cròniques, etc. Tots sabem que hem de morir un dia o altre, per això és necessari que mentre visquem, puguem fer-ho de la manera més plaent i sana.

BENEFICIS DE NO CONSUMIR

Coneix tots els beneficis que tindràs si no consumeixes tabac.

Bon estat físic i bones prestacions per practicar esport

El nostre ritme cardiovascular serà bo i sa. Correrem més que els fumadors i no ens cansarem tant aviat. No ens farà mandra practicar esport per por a cansar-nos de seguida.

Ens estalviarem tots els diners que comporta el consum de tabac

Res millor que servir-nos d’un exemple: fumar vint cigarretes per dia amb un preu mitjà de 4.50€ el paquet, t’acaba costant 1.674€ l’any.

Gaudirem més del menjar i les olors

Aquests són dos sentits que, amb el consum de tabac, queden ben aviat perjudicats. Aquells qui fumen habitualment ataquen la seva capacitat gustativa i l’olfacte.

 

Tindrem millor aspecte físic

Està demostrat que el consum de tabac té uns efectes molt perjudicials per la pell. Té efectes negatius en la hidratació de la pell i provoca arrugues prematures a la pell. Si pretenem atraure pel nostre físic, fumar sembla una mala idea…

EXPERIÈNCIES

Ara en tinc 22 i he aconseguit deixar-ho després de 10 anys de fumar una paquet diari, però m’ha costat moltíssim […] Jan92

Un paquet diari són cap a 1500 euros l’any! La de coses que es poden fer amb 1500 euros millors que fumar! […] Laura

El meu germà gran fuma i fa molta, molta pudor de tabac sempre. No mola gens i a sobre està tossint tota l’estona […] miss khalessi

RECURSOS

APPS

QuitNow
Aplicació que ajuda a deixar de fumar, amb una infinitat de reptes a assolir i una precisa informació de com el teu organisme es purifica. Per a Iphone i Google.

 

Smoking time machine

Divertida APP que simula com serà el teu físic en un futur si segueixes fumant. Per Iphone i Google.

AUTOTEST

Tabacòdrom   

Autotest sobre el consum i risc del tabac, creat pel www.pep.info

Test Fagestrom

Calculadora que permet valorar l’hàbit del tabac, creada per Pfizer.