AJUDA EL TEU AMIC O AMIGA

Com ajudar a un amic, amiga o familiar que té problemes amb les drogues.

01

Símptomes

El consum de tabac, alcohol i el cànnabis, com totes les drogues, pot generar problemes. Quan més habitual i/o compulsiu és un consum més risc de problemes i de dependència (addicció). Podem pensar que la persona en fa un abús quan apareixen alguns dels següents símptomes:

 

×  Necessitat d’augmentar la quantitat (dosis) per aconseguir els mateixos efectes que abans. Apareix tolerància a la substància.

 

×  Sentir la necessitat de consumir en moments i llocs que no estàn relacionats amb la festa i l’oci, com per exemple abans d’anar a classe o d’estudiar, quan es practica esport, etc. Es consumeix més regularment.

 

×  La persona canvia de grup d’amics. És a dir, es busquen ambients on els i les altres també consumeixen i s’eviten les amistats que no consumeixen o ho fan només en moments ocasionals. Així no li donen la “xapa” sobre el seu consum.

 

×  Apareixen conseqüències adverses i desadaptatives, com poden ser canvis d’humor freqüent, irritabilitat, estats depressius, agressivitat, desmotivació per fer altres activitats que no sigui consumir…

×  Tenir un subministrament constant de la droga.

 

×  Intents de deixar el consum i no aconseguir-ho.

 

02

Com ajudar-lo

02.1 Sigues positiu

Molt sovint, el consumidor nega que és addicte o depenent. Per això és molt important la manera en la que ens hem d’aproximar al nostre amic o amiga. Buscar la forma més assertiva possible: intenta no jutjar-la pel seu consum, no la culpis ja que això farà que reculi. En un primer contacte, el més normal és que la persona que consumeix intenti desviar o evitar la conversa. Si això passa, no et desmotivis ni et desanimis. La millor manera d’ajudar-la és positivant el discurs: enfocant tot allò positiu que té deixar de consumir.

Sigues un suport emocional per les teves amistats i anima-les a canviar.

 

02.2 Eviteu les rutines

Una bona estratègia és la d’evitar les rutines, els llocs i les situacions que han portat a la persona que consumeix a fer-ho: el bar que acostumeu a anar a beure durant el cap de setmana; la terrassa on quedeu per fer un café i fumar algunes cigarretes; o el parc on aneu a apalancar-vos en sortir de l’institut per fumar uns porros.

Un altre bon recurs és el de buscar noves activitats que facilitin que la persona consumidora estigui ocupada i no trobi a falta el consum. En aquest cas, l’esport juga un paper molt important.

 

02.3 Contacta’ns

Si el teu amic o amiga reconeix que el seu consum se li està “escapant de les mans“, però no sap com fer-ho per deixar-ho pot ser moment de buscar ajuda.

Contacta’ns!!

03

Conclusions

 

Amb l’ajuda adequada i el suport emocional, moltes persones que consumeixen són capaces de superar els seus problemes amb les drogues abans d’arribar a una forta dependència i als greus perjudicis que aquestes poden ocasionar-li.

Per altra banda, altres persones consumidores només són capaces de recapacitar quan han tocat fons i es troben en una situació greu. El nostre repte és el d’evitar que arribin a aquest dramàtic punt.