PRIMERS AUXILIS

Què fer en cas de intoxicació aguda o efectes no desitjats?

icona d'auxiliSi surts de festa, que sigui per gaudir.

Evita les situacions límit o de màxim risc i vetlla per la teva salut i per una festa saludable.

Un dels riscos importants que comporta consumir drogues és l’aparició d’efectes no desitjats i/o d’una intoxicació aguda. Principalment degut a factors com l’excés de quantitat (sobredosi), la baixa qualitat o adulteració i la barreja amb altres drogues i/o medicaments pot desembocar en un episodi gens agradable. La intoxicació més freqüent en els contextos d’oci nocturn acostuma a ser per consum d’alcohol. I en menys mesura tot i que poden donar-se, pel consum de cànnabis.

ALCOHOL

 

Per aquells casos en què un amic o amiga s’hagi excedit bevent alcohol i presenta símptomes d’intoxicació.

Si el teu amic, amiga ha consumit massa alcohol i presenta símptomes de borratxera.
 • × No li donis més alcohol i intenta que no es quedi sol o sola.
 • × La presència de vòmits és indicatiu de que l’organisme no admet més alcohol. Així que millor deixar-ho aquí.
Si la persona es troba marejada sortiu a prendre l’aire a un lloc tranquil.
 • × Pot ajudar que es refresqui amb aigua, que tot i que no li treurà la borratxera pot ajudar a que estigui més conscient.
 • × No cal que li doneu cafè amb sal amb la idea de provocar-li el vòmit. L’alcohol no s’elimina abans per prendre cafè.
 • × Tampoc serveix la dutxa amb aigua freda, posar-se els dits a la gola per vomitar o fer exercici. Són mites que no serveixen. Recordeu que l’alcohol ja està en la sang, per tant, la seva eliminació requereix paciència i tranquilitat.
En cas que tingui sed
 • × En cas que tingui sed, lo millor és beure aigua o alguna beguda que tingui vitamina B, com poden ser els sucs o la fruita.
Tant si la persona que va beguda vol tombar-se a descansar, com si presenta una intoxicació aguda per haver begut massa quantitat, vetlleu perquè es posi en posició de seguretat. És a dir, tombat sobre el seu costat esquerra per evitar que, en cas de vòmit, pugui ofegar-se.
 • × No oblideu que en aquest casos, la consciència sobre el cos i sobre el que es fa és molt baixa, per tant, si l’esteu acompanyant, podeu ajudar-la a que s’estiri en aquesta posició.
 • × En aquest cas, també és molt positiu que l’abrigueu, tot i que no tingui fred. L’alcohol fa disminuir bastant la temperatura corporal.
En alguns casos, la persona pot quedar-se dormida ja que l’alcohol és un depressor del sistema nerviós. El problema és que pot confondre’s amb una pèrdua de coneixement (estat de comà).
 • × Intenteu, sempre que sigui possible que es mantingui desperta (l’alcohol s’elimina més ràpid), però si no és possible, aneu comprovant les seves constants vitals: la respiració i el pols.
 • × Si les seves constants són irregulars o no les perceps, no ho dubtis, avisa als serveis d’urgència (112). No us talleu en trucar! Més val una bronca dels pares que perdre un amic o amiga. Sobretot en aquests casos, no deixeu a la persona sola.
 • × Si arribeu al punt que ha de venir l’ambulància, és important que faciliteu tota la informació que us demanin. Acostumen a preguntar què ha pres, quan temps fa de l’última vegada que s’ha consumit i quina quantitat.
 • × Tot i que la intoxicació per alcohol es detecta fàcilment pot donar-se que s’hagin barrejat substàncies (cànnabis, begudes energètiques que contenen cafeïna, medicaments, etc.), aquestes poden interaccionar de diverses formes en l’organisme i mostrar símptomes diferents. En tot cas, comuniqueu tot el que s’ha consumit.× Penseu que el personal sanitari no té la funció de jutjar-vos, si no de vetllar per la vostra salut i la millor forma és donant la màxima informació possible.

CÀNNABIS

 

Els principals efectes que poden aparèixer són: baixades de tensió, atac de pànic, taquicàrdies, lipotímies… En els casos que el consum és per via oral (pastissos, galetes, oli, etc.) recordeu que els efectes són més potents i per tant, el risc d’intoxicació pot augmentar.

 

La baixada de tensió és el que es coneix com a “pàlida” o “blancazo”.
 • × És un mite recorrent dir que és una baixada de sucre. Aquesta aclaració és important perquè la intervenció que cal fer és diferent.
 • × Els efectes d’una baixada de tensió són: mareig, suor freda, malestar i possible pèrdua de coneixement. De fet, la barreja de cànnabis i alcohol augmenta el risc de patir una pàlida.
 • × En el cas que vegis algun amic o amiga que estigui fumant porros i li apareixen aquests símptomes el millor és ajudar-la a seure o estirar-se (abans no caigui desmaiada). Acostuma a veure’s bastant clar perquè la persona presenta un aspecte pàlid a la cara (d’aquí el nom de pàlida).
 • × La millor posició és que la persona estigui estirada, amb les cames aixecades i el cap de costat per si apareixen vòmits.
 • × Una vegada que la persona es va recuperant, se li pot donar quelcom amb sucre per ajudar a que es recuperi.

 

Davant una situació d’atac de pànic per consum de cànnabis:
 • × Acompanya al teu amic o amiga a un lloc tranquil i airejat. Mitjançant un tó calmat i amb frases tranquilitzadores aconseguireu que poc a poc vagi assolint un estat normal.
 • × Si veus que respira molt ràpid (hiperventilació) anima’l a ralentitzar la respiració, pots acompanyar-lo tu amb la teva respiració i que ell o ella la faci igual que tu, fins que aconseguiu que aquesta sigui més pausada.
 • × Ajuda bastant recordar-li a la persona que aviat li passaràn els efectes i que no ha de preocupar-se per aquests.