ALCOHOL
Beure, cubata, birra, copa, drinking, canya...%
El 62,4 % de la població general fa un consum d’alcohol de baix risc.
Definició
El component principal de les begudes alcohòliques és el compost químic etanol, un depressor del sistema nerviós central, és a dir, que en dosis altes provoca somnolència i alenteix les funcions vitals (cerebrals i sensorials). En dosis baixes provoca estats d’eufòria, estimulació, excitació i desinhibició. En entrar a l’organisme és absorbit ràpidament per l’aparell digestiu i en 5 minuts ja es troba alcohol a la sang. La concentració màxima es produeix al cap de 30 minuts, aproximadament, i el seu efecte pot durar entre 2 i 3 hores. L’alcohol afecta gairebé tot l’organisme, principalment el cervell i el fetge (per on s’elimina el 90 % de l’alcohol ingerit). La resta s’elimina a través de la suor, l’orina i la respiració.
Es tracta d’una droga legal i acceptada socialment, tot i que això no obsta que tingui els seus perills, com totes les drogues. De fet, és la droga més consumida i que més problemes sociosanitaris genera al nostre país.
El tipus de consum que en fem determina en gran manera el risc que assumim. És a dir, el consum de quantitats grans d’alcohol en poc temps i, també, el consum continuat i habitual són els que ocasionen més problemes, tant a curt com a llarg termini.
Aparença i composició
L’alcohol es presenta en forma líquida en una gran varietat de begudes, licors, alcohols destil·lats, cerveses, vins, etc. La graduació d’alcohol pur (etílic) que conté cada beguda s’expressa en grams (%). Les begudes fermentades com el vi, la cervesa i la sidra contenen menys graduació, i les begudes destil·lades, com el rom, la ginebra, el vodka, el whisky, etc., contenen una gran quantitat d’etanol.
Es recomana als menors de 18 anys no consumir alcohol. El seu organisme està en ple creixement i les afectacions i les conseqüències negatives que l’alcohol pot produir són més grans. En cas que decideixin consumir-ne, és recomanable que optin per begudes de baixa graduació (menys de 15 graus d’alcohol), és a dir, millor begudes fermentades (vi, cervesa…) que no pas begudes destil·lades (vodka, whisky…), i sobretot, és recomanable consumir-ne en poques quantitats i espaiades (es pot alternar amb begudes sense alcohol).
Hi ha diferències importants entre els nois i les noies en la metabolització de l’alcohol. Les noies triguen més a metabolitzar-lo i, per tant, l’alcohol és present durant més temps al seu organisme. Així doncs, és millor consumir-ne menys quantitat.
Els principals riscos relacionats amb el consum d’alcohol es produeixen quan aquest consum es fa de manera abusiva o compulsiva: accidents de trànsit, baralles, caigudes, coma etílic, etc. Per tant, cal evitar consumir-ne grans quantitats en poc temps, ja que l’organisme no té temps de metabolitzar l’alcohol i apareix la intoxicació (borratxera, vòmits i nàusees, pèrdua de la consciència, etc.).
Després d’una nit en què s’ha pres una gran quantitat d’alcohol, és recomanable no ingerir-ne durant 48 hores per permetre que l’organisme es recuperi.
A mesura que augmenta la quantitat d’alcohol ingerit apareixen altres efectes ja no tan desitjats, com la pèrdua de la capacitat d’autocontrol, la modificació de la conducta (descontrol, agressivitat…), de les percepcions (visió, tacte…) i del seny, angoixa, nàusees i vòmits, dificultats per caminar i parlar… I en el pitjor dels casos, si el consum és abusiu, es pot arribar al coma etílic i a la mort per aturada cardiorespiratòria.
L’efecte posterior al consum d’alcohol és una sensació de nàusea constant i de mal de cap coneguda com a ressaca. Depenent de la quantitat ingerida, aquest estat de ressaca pot durar un dia o dos.
El consum d’alcohol a llarg termini pot donar lloc a una addicció, problemes de salut (trastorns digestius i hepàtics, neurològics i cardiovasculars), problemes amb les relacions (familiars, amistats, laborals…), depressions, agressivitat, irritabilitat, disminució de la libido, insomni, etc.
Fumar mentre es consumeix alcohol ajuda a incrementar la ressaca l’endemà, i molt. Vigila si prens medicaments. La barreja d’alcohol i certs medicaments pot provocar canvis en els efectes dels medicaments i, també, interferir en el tractament.
Beure massa pot anestesiar la teva capacitat d’expressar-te i parlar, et pot fer perdre l’equilibri i et pot provocar vòmits. També pot fer que tinguis comportaments i actituds que normalment no tindries en estat de sobrietat: conductes agressives, desinhibició sexual o disminució del sentit comú i la responsabilitat. Recorda que el consum de drogues a la via pública et pot comportar sancions importants.
Els símptomes que ens indiquen una ingesta d’alcohol massa alta inclouen sudoració, tremolors, nàusees, arcades i alts nivells d’ansietat; i algunes persones poden desenvolupar al·lucinacions, atacs de pànic o episodis de deliri.
Un dels aspectes més perillosos és la conducció de vehicles sota els efectes de l’alcohol i d’altres drogues. Beure i conduir és una mala combinació que implica molts riscos, tant per a tu com per als altres. Si has de conduir, el millor és no beure. I si decideixes beure, fes-ho en quantitats petites i mai poca estona abans d’agafar el cotxe.
Finalment, cal destacar que un consum irresponsable d’alcohol dilatat en el temps pot provocar malalties com hipertensió arterial, danys al fetge, càncer d’estómac, càncer de mama i malalties del cor. Un consum irresponsable pot conduir a la dependència de l’alcohol, tant física com psicològica.
Si beus, fes-ho amb l’estómac ple. D’aquesta manera, patiràs menys irritació de les parets de l’estómac i els seus efectes són menys ràpids i més controlables (menys quantitat d’alcohol a la sang).
Vigila amb la barreja de substàncies i d’alcohols de diferent graduació! Barrejar-los pot fer que no controlem bé i tinguem més risc d’intoxicació i d’efectes no desitjats. Si has d’atendre algú amb intoxicació, vetlla per ell o ella, col·loca’l de costat per si ha de vomitar i ves controlant que respira amb normalitat. Si ho creus necessari, no dubtis a trucar al 061 o al 112.
Si t’has excedit amb el consum d’alcohol i tens ressaca, minimitza’n els efectes donant al teu cos un bon descans i bevent molt de líquid (aigua i sucs de fruites riques en vitamina B), i oblida’t de combatre-la prenent més alcohol. El que fas és posposar la ressaca per a més endavant.
Recorda: MENYS és MÉS. MENYS quantitat és igual a menys risc i a MÉS diversió.
MITES
EXCUSES
BENEFICIS DE NO CONSUMIR ALCOHOL
Coneix tots els beneficis que tindràs si no consumeixes alcohol.
Gaudiràs d’un cor molt saludable.
Ser abstemi o fer un consum responsable d’alcohol evita que debilitis el múscul del cor i que empitjori el teu estat cardiovascular, i redueix el risc de patir malalties del cor.
Gaudiràs d’un cervell en perfecte estat.
La teva capacitat reproductiva no serà minvada.
L’alcohol té efectes negatius evidents sobre el sistema reproductiu. En els homes, l’alcohol redueix els nivells de testosterona al cos, la principal hormona masculina. Si un home beu molt durant un període de temps, aquesta pèrdua de testosterona pot tenir com a resultat una «feminització» del seu cos (pèrdua de pèl corporal, engrandiment del teixit adipós dels pits i reducció de la mida dels testicles). L’excés d’alcohol també pot provocar problemes de caràcter sexual, com la impotència.
En el cas de les dones, beure molt està relacionat amb una incidència més elevada de problemes sexuals, menstruals i ginecològics.
EXPERIÈNCIES
RECURSOS

APPS
APP per a Android que t’ajuda a calcular d’una manera intuïtiva el nivell d’alcohol que tens a la sang.

AUTOTEST
És una idea d’Energy Control finançada pel Pla nacional sobre drogues i la Junta d’Andalusia.