PRIMERS AUXILIS

Què cal fer en cas d'intoxicació aguda o efectes no desitjats?

icona d'auxiliSi surts de festa, que sigui per passar-t’ho bé.

Evita les situacions límit o de màxim risc i vetlla per la teva salut i per una festa saludable.

Un dels riscos importants que comporta consumir drogues és l’aparició d’efectes no desitjats o d’una intoxicació aguda. Principalment, factors com l’excés de quantitat (sobredosi), la baixa qualitat o l’adulteració de la substància i la barreja amb altres drogues o medicaments poden desembocar en un episodi gens agradable. La intoxicació més freqüent en els contextos d’oci nocturn acostuma a ser per consum d’alcohol. I en menys grau, tot i que pot donar-se, pel consum de cànnabis.

ALCOHOL

 

Per a aquells casos en què un amic o amiga s’ha excedit bevent alcohol i presenta símptomes d’intoxicació.

Si el teu amic o amiga ha consumit massa alcohol i presenta símptomes de borratxera:
 • × No li donis més alcohol i intenta que no es quedi sol o sola.
 • × La presència de vòmits és indicatiu que l’organisme no admet més alcohol. Així que millor deixar-ho aquí.
Si la persona està marejada, sortiu a prendre l’aire a un lloc tranquil.
 • × Pot anar bé que es refresqui amb aigua. Tot i que no li traurà la borratxera, pot fer que estigui més conscient.
 • × No li donis cafè amb sal amb la idea de provocar-li el vòmit. L’alcohol no s’elimina abans per prendre cafè.
 • × Tampoc no serveix dutxar-se amb aigua freda, posar-se els dits a la gola per vomitar o fer exercici. Són mites que no serveixen. Recorda que l’alcohol ja està a la sang; per tant, la seva eliminació requereix paciència i tranquil·litat.
En cas que tingui set
 • × En cas que tingui set, el millor és beure aigua o alguna beguda que tingui vitamina B, com ara els sucs de fruita.
Tant si la persona que va beguda vol estirar-se a descansar com si presenta una intoxicació aguda per haver begut massa, vetlla perquè es posi en posició de seguretat. És a dir, girat sobre el seu costat esquerre per evitar que, en cas de vòmit, pugui ofegar-se.
 • × No oblidis que, en aquests casos, la consciència sobre el cos i sobre el que es fa és molt baixa i, per tant, si l’estàs acompanyant, pots ajudar-la que s’estiri en aquesta posició.
 • × En aquest cas, també és molt positiu que l’abriguis, encara que no tingui fred. L’alcohol fa disminuir bastant la temperatura corporal.
En alguns casos, la persona es pot quedar adormida, ja que l’alcohol és un depressor del sistema nerviós. El problema és que això es pot confondre amb una pèrdua de coneixement (estat de coma).
 • × Intenta, sempre que sigui possible, que es mantingui desperta (l’alcohol s’elimina més de pressa). Però, si no és possible, ves comprovant les seves constants vitals: la respiració i el pols.
 • × Si les seves constants són irregulars o no les perceps, no ho dubtis: avisa els serveis d’urgències (112). No et tallis a trucar! Val més una bronca dels pares que perdre un amic o amiga. Sobretot, en aquests casos, no deixis la persona sola.
 • × Si s’arriba al punt que ha de venir l’ambulància, és important que facilitis tota la informació que et demanin. El personal sanitari acostuma a preguntar què ha pres, quant temps fa de l’última vegada que ha consumit i quina quantitat ha pres.
 • × Tot i que la intoxicació per alcohol es detecta fàcilment, pot ser que s’hagin barrejat substàncies (cànnabis, begudes energètiques que contenen cafeïna, medicaments, etc.), les quals poden interaccionar de diverses maneres en l’organisme i mostrar símptomes diferents. En tot cas, comunica tot el que ha consumit aquella persona. Pensa que el personal sanitari no té la funció de jutjar-vos, sinó de vetllar per la vostra salut i la millor manera de fer-ho és donar la màxima informació possible.

CÀNNABIS

 

Els principals efectes que poden aparèixer són: baixades de tensió, atacs de pànic, taquicàrdies, lipotímies… En els casos en què el consum és per via oral (pastissos, galetes, oli, etc.) recorda que els efectes són més potents i, per tant, el risc d’intoxicació pot augmentar.

 

La baixada de tensió és el que es coneix com a pàl·lida o blancazo.
 • × És un mite recurrent dir que és una baixada de sucre. Aquest aclariment és important, perquè la intervenció que cal fer és diferent.
 • × Els efectes d’una baixada de tensió són: mareig, suor freda, malestar i possible pèrdua de coneixement. De fet, la barreja de cànnabis i alcohol augmenta el risc de patir una pàl·lida.
 • × En cas que vegis algun amic o amiga que està fumant porros i presenta aquests símptomes, el millor és ajudar-lo a seure o estirar-se (abans que no caigui desmaiada). S’acostuma a veure bastant clar, perquè té la cara pàl·lida (d’aquí ve el nom de pàl·lida).
 • × La millor posició és que la persona estigui estirada, amb les cames aixecades i el cap girat cap a un costat per si vomita.
 • × Una vegada que la persona es va recuperant, se li pot donar quelcom amb sucre per ajudar que es recuperi.

 

Davant una situació d’atac de pànic per consum de cànnabis:
 • × Acompanya el teu amic o amiga a un lloc tranquil i airejat. Amb un to calmat i amb frases tranquil·litzadores, faràs que a poc a poc vagi assolint un estat normal.
 • × Si veus que respira molt de pressa (hiperventilació), anima’l a alentir la respiració. Pots acompanyar-lo tu amb la teva respiració i que ell o ella faci el mateix que tu, fins que aconseguiu que la respiració sigui més pausada.
 • × Hi ajuda bastant recordar a la persona que aviat li passaran els efectes i que no s’ha de preocupar.