TABAC

Cigarreta, cigarro, piti, drum...

%

El 66 % dels catalans de més de 15 anys no han fumat mai o ho han aconseguit deixar.

Definició

El tabac és un producte de l’agricultura originari d’Amèrica. Prové de les fulles de la planta del tabac i conté moltes substàncies químiques diferents. Una de les substàncies químiques és la nicotina, que és altament addictiva. Això significa que pot ser difícil deixar de fumar encara que es tingui la voluntat de fer-ho. Els fumadors regulars creuen que fumar tabac els ajuda a relaxar-se, a gestionar l’estrès i a tenir menys gana. Però en realitat té múltiples efectes nocius.

Es consumeix de diverses maneres, però la principal i la més coneguda és la consumició per combustió produint fum.

Aparença

Les fulles verdes de la planta del tabac són recollides, assecades i fregades per produir una mescla de color marró escamosa. Es pot adquirir tabac d’enrotllar, que s’utilitza per elaborar cigarretes enrotllades a mà, però també es pot comprar un paquet de cigarretes ja fetes. Les dues maneres de consumir tabac comporten riscos. Hi ha moltes marques diferents de cigarretes i la majoria es venen en paquets de deu, catorze o vint.

El tabac es fuma normalment en format de cigarreta, però també es pot fumar amb pipa, mastegar o inhalar. La xixa, d’altra banda, és una pipa d’aigua que et permet fumar tabac i barrejar-ho amb aromes afruitades de diferents gustos. El tabac es crema i el fum s’inhala a través de la mànega d’aigua. No obstant això, fumar xixa no t’evita els riscos de salut associats al tabac.

El cost econòmic de ser fumador depèn del nivell del teu hàbit. Com a guia aproximada, fumar vint cigarretes al dia, a un preu mitjà de 4,50 € el paquet, t’acaba costant 1.674 € l’any.

Els fumadors regulars creuen que fumar tabac els ajuda a relaxar-se, a gestionar l’estrès i a tenir menys gana. No obstant això, el fum del tabac (quitrà) conté més de 4.000 substàncies químiques i moltes tenen efectes en diverses parts del cos humà, incloent-hi el cervell, els pulmons, el cor i la boca. La majoria dels càncers associats al tabaquisme són a causa del quitrà. Fumar té una influència ràpida en el cervell. Quan un fumador de tabac inhala, s’estima que la nicotina arriba al cervell en aproximadament 8 segons. Aquesta velocitat d’acció contribueix a enganxar el consumidor de manera accelerada al tabac.
La primera vegada que fumes sovint et sents malalt i marejat. Fumar tabac té un munt d’efectes immediats, com ara l’olor que desprenen els teus cabells, les mans i la roba i el cost econòmic que suposa. Fumar provoca que l’oxigen quedi bloquejat en l’intent d’arribar a la pell, i la fa més propensa a les taques i malmet el cutis. Amb el temps pot conduir a l’envelliment prematur, més arrugues i una boca seca, a més d’engroguir les ungles i les dents.

Les més de 4.000 substàncies químiques que conté el tabac provoquen efectes greus en el cos humà. Pot augmentar la pressió arterial i la freqüència cardíaca, i això danya el cor i la circulació. Pot contribuir a atacs de cor, infarts cerebrals i causar càncer. Les persones fumadores són més propenses a les infeccions de pit i a la tos. El consum a llarg termini podria causar emfisemes o malalties cardíaques greus. Fumar estant embarassada pot perjudicar el fetus i fins i tot pot provocar un avortament no desitjat. No és estrany que els nadons nascuts de mares que han fumat durant l’embaràs tinguin un pes menor al normal. També s’ha vinculat el consum de tabac a l’autisme i a la síndrome de la mort sobtada. Fumar xixa pot ser més perillós que fumar cigarretes, ja que comporta un risc més alt de desenvolupar malalties com l’herpes i la tuberculosi.

La legislació vigent sobre el consum del tabac es pot resumir en una única frase: es prohibeix fumar i fer ús de cigarretes electròniques en tots els espais públics tancats i en dependències de les administracions públiques, centres sanitaris i educatius, parcs infantils i vehicles de transport públic. Així doncs, no es pot fumar ni en bars, ni en restaurants, ni en casinos, ni en discoteques, etc.

D’altra banda, hi ha llocs tancats on sí que es permet consumir tabac. Als centres residencials per a persones grans o amb discapacitat, si s’habilita una zona per a residents amb ventilació independent, hi és permès fumar. De la mateixa manera, es pot habilitar una zona similar en establiments psiquiàtrics. Als hotels o als hostals es pot reservar fins al 30 % de les habitacions per a hostes fumadors, sempre que estiguin separades de les altres i disposin de ventilació independent.

MITES

«Fumar un piti relaxa»

El tabac és una droga estimulant del sistema nerviós central. La sensació de benestar prové de la supressió de la síndrome d’abstinència (falta de nicotina al cervell).

«Tothom fuma!»

Només un de cada tres catalans de més de 15 anys fuma diàriament o de manera ocasional. La resta no han fumat mai o ho han aconseguit deixar.

«El tabac light és menys perjudicial»

Aquest tipus de cigarretes tenen les mateixes substàncies perilloses que el tabac normal; només s’han reduït les concentracions de nicotina i de quitrà. Moltes persones fumadores n’inhalen més quantitat i ho fan més intensament per compensar les baixes concentracions de nicotina d’aquestes cigarretes. En conseqüència, augmenten la ingestió dels altres tòxics.

«Fumar poques cigarretes al dia no fa mal»

No existeix una dosi de tabac més segura que una altra, ja que el perjudici del tabac en la salut depèn de cada fumador o fumadora. L’única manera d’estar segurs que el tabac no ens fa mal és no fumar o deixar de fer-ho.

«Fumo perquè vull»

Molts fumadors creuen que la decisió de començar a fumar va ser lliure, però la realitat més habitual no coincideix amb aquesta percepció. Ho acostumen a fer per raons culturals i socials, per semblar moderns, madurs, adults, independents, rebels… I és quan cauen en una trampa de la qual és difícil sortir.

EXCUSES

«Fumar em va bé per aprimar-me»

La nicotina aconsegueix reduir la gana, atès que activa un determinat grup de neurones en el cervell. Entendre el fet de fumar com un medicament per a l’obesitat és potencialment perillós, ja que estem parlant d’una substància molt addictiva que perjudica greument la salut.

«Fumar és d’adults»

L’obsessió de molts adolescents per «ser grans» és un factor molt important que condueix a l’addicció prematura. Els estereotips, tot i que estan canviant, continuen vigents en la mentalitat dels joves, i conceptes com ara rebel·lió, bohèmia o rock’n’roll, entre d’altres, continuen vinculats al tabac en l’imaginari juvenil.

«D’alguna cosa he de morir»

Aquesta és una excusa totalment certa. Però el consum de tabac no només pot comportar la mort, sinó que et pot provocar moltes dificultats físiques i psicològiques en el teu dia a dia: disminució del gust i l’olfacte, deshidratació de la pell, malalties respiratòries cròniques, etc. Tots sabem que hem de morir un dia o un altre i per això cal que, mentre visquem, puguem fer-ho de la manera més plaent i sana possible.

BENEFICIS DE NO CONSUMIR TABAC

Coneix tots els beneficis que tindràs si no consumeixes tabac.

Bon estat físic i bones prestacions per practicar esport.
El nostre ritme cardiovascular serà bo i sa. Correrem més que els fumadors i no ens cansarem tan aviat. No ens farà mandra practicar esport per por de cansar-nos de seguida.
Ens estalviarem tots els diners que comporta el consum de tabac.
Res millor que fer servir un exemple: fumar vint cigarretes al dia amb un preu mitjà de 4,50 € el paquet t’acaba costant 1.674 € l’any.
Gaudirem més del menjar i les olors.
El gust i l’olfacte són dos sentits que, amb el consum de tabac, queden perjudicats ben aviat. Aquells qui fumen habitualment ataquen la seva capacitat gustativa i olfactiva.

 

Tindrem més bon aspecte físic.
Està demostrat que el consum de tabac té uns efectes molt perjudicials per a la pell. Té efectes negatius en la hidratació de la pell i provoca arrugues prematures. Si pretenem atreure pel nostre físic, fumar sembla una mala idea…

EXPERIÈNCIES

«Ara en tinc 22 i he aconseguit deixar-ho després de 10 anys de fumar un paquet diari, però m’ha costat moltíssim […].»
Jan92

«Un paquet diari són uns 1.500 euros l’any! Quantes coses es poden fer amb 1.500 euros millors que fumar! […]»
Laura

«El meu germà gran fuma i sempre fa molta pudor de tabac. No mola gens i a sobre està tossint tota l’estona […].»
miss khalessi

RECURSOS

APPS

QuitNow
Aplicació que ajuda a deixar de fumar, amb una infinitat de reptes per assolir i informació precisa de com el teu organisme es purifica. Per a iPhone i Google.

AUTOTEST

Test Fagestrom

Calculadora que permet valorar l’hàbit del tabac, creada per Pfizer.