com usar-les?

Propostes d'ús responsable de les pantalles

L’equilibri entre el que volem i el que necessitem.

Si seguim els nostres desitjos sense cap tipus de contenció (autocontrol), estaríem tot el dia empantallats. Bé, de fet ja hi ha molta gent que ho està. Hauríem de poder tenir prou autocontrol per no haver d’imposar-nos mesures restrictives, però ho tenim una mica pelut, perquè competim amb companyies multinacionals expertes a robar-nos l’atenció. Per tant, que no ens sàpiga greu, ni ens sentim frustrats, si veiem que ens costa una mica recuperar la nostra atenció. Ho fem el millor que podem, ja que no naixem apresos, i les companyies de telefonia i Internet són molt bones venent i creant productes de desig; se les empesquen de mil maneres per fer-ho.

ATENCIÓ, CONSCIÈNCIA I PERSPECTIVA CRÍTICA

control obsessiu 1segon
Per què és important tenir consciència i posar atenció?
 • × Les pantalles bàsicament el que fan és robar la nostra atenció. Per tant, per ser conscients de l’ús que en fem, primer cal sortir-ne, agafar distància de la pantalla i revisar les nostres accions. Si això ho repetim constantment, adquirirem experiència i aleshores ja serà més difícil quedar-nos abduïts per la pantalla. Si fem això, podrem entrar en un nou estat que ens permeti estar més relaxats o relaxades, concentrats, atents, oberts al que passa al món…, podrem controlar millor els nostres desitjos creats i, d’aquesta manera, la nostra actitud cap a nosaltres mateixos i cap al món canviarà: tindrem una actitud més positiva, ens sentirem més feliços i millor amb nosaltres mateixos. Estarem més connectats i presents.
Què podríem fer per no caure en el parany?
 • × Per poder regular i gestionar bé l’ús de les pantalles és necessari reflexionar sobre la diferència entre necessitats i desitjos. Si hi rumiem una mica, ens adonarem que una necessitat té a veure amb allò de què no es pot prescindir. És una cosa ineludible i, per tant, hem de mirar de satisfer-la. En canvi, els desitjos són anhels que, en cas de no poder satisfer-los, tampoc no passarà res extraordinari, més enllà de generar-nos frustració [link to Apartat Famílies que parla de frustració]. Això ho saben sobradament les grans companyies tecnològiques, que juguen principalment amb els nostres desitjos, augmentant-los, modulant-los… Necessitem realment fer servir el mòbil per a tot i anar al cercador d’Internet per a qualsevol dubte que tinguem? No. Si fem l’exercici de buscar alternatives a recórrer a les pantalles, ens adonarem que sí que n’hi ha, que sempre hi ha una alternativa analògica i funcional i que potser guanyarem temps, si comptem tot el temps que deixem de perdre. Això no vol dir que les pantalles no puguin ser útils i ajudar-nos. Per exemple, ajuden a estalviar temps quan teclegem a l’ordinador en lloc d’escriure a mà o en una màquina d’escriure. O a l’hora de gestionar una empresa, pot ser més pràctic que estigui informatitzada que no pas que es faci tot en paper com antigament.(tick).
Desenvolupant una perspectiva crítica per a un consum responsable
 • × Tenir perspectiva crítica implica fer-nos conscients sobre on som amb relació a l’ús de les pantalles, veure quins interessos tenen les companyies i pensar si estem decidint lliurement sobre si les usem o no, o si ens deixem emportar pels estímuls que ens emeten sense ser-ne conscients. Fer aquest pas ens donarà ales per començar a tenir una actitud crítica i de prudència, essencial per no caure o tornar a caure en l’abús de les pantalles. Ningú no neix ensenyat a usar-les, però, si hi posem interès, podem formar-nos i augmentar el nostre coneixement (educar-nos) i, d’aquesta manera, ser més responsables en el consum que en fem. És una negociació amb nosaltres mateixos, amb els nostres límits. 

 

APOSTAR PER UN ESTIL DE VIDA RIC I SALUDABLE

Gaudir d’un estil de vida ric i saludable no vol dir haver de passar-ho malament per les autorestriccions que nosaltres mateixos ens imposem. Té a veure amb incorporar hàbits que ens són positius, perquè ho hem provat i tornat a provar i sabem el que ens funciona i el que no.

Què vol dir gaudir d’un estil de vida ric i saludable amb relació a les pantalles?

Té molt a veure amb ser coherents amb nosaltres mateixos i, si necessitem quelcom o ens agrada gaudir de certes activitats, no deixar-nos emportar per la inèrcia de les pantalles i no caure en la deixadesa. És possible que patim recaigudes; no passa res, forma part del programa. Aleshores, repassem el punt anterior i tornem a començar, sense jutjar-nos ni exigir-nos, tractant-nos amb amor i respecte, amb afecte.

Com seria una persona que té un estil de vida ric i saludable?

Qui té un estil de vida ric i saludable sent plaer per aprendre, està en contacte amb la natura, té empatia i és ben valorat o valorada per les seves amistats, sent curiositat per coses noves i afany per ser millor persona i evolucionar, practica esport o quelcom per al seu benestar físic, emocional o mental (com per exemple, meditar, ioga, passejar o córrer, nedar, etc.), i, específicament per al tema que ens ocupa, fa servir les pantalles per a tasques previstes sense dispersar-se ni desconcentrar-se.

 

POSAR-SE LÍMITS I DESCONNECTAR 

Un ha de ser prou responsable amb si mateix i aprendre a posar-se límits de consum i temps. Fer-ho és un bon senyal de maduresa, de compromís amb un mateix, evitant rigideses… No posar-se límits pot dificultar fer un consum responsable de les pantalles, atès que ja sabem que, si ens refiem que ens posi el límit el mòbil, l’app o la xarxa social, no acabaríem mai.

POSAR-SE LÍMITS I DESCONNECTAR 

Un ha de ser prou responsable amb si mateix i aprendre a posar-se límits de consum i temps. Fer-ho és un bon senyal de maduresa, de compromís amb un mateix, evitant rigideses… No posar-se límits pot dificultar fer un consum responsable de les pantalles, atès que ja sabem que, si ens refiem que ens posi el límit el mòbil, l’app o la xarxa social, no acabaríem mai.

Quan posar límits i per a què s’hauria de fer?

És millor aprendre a regular o limitar-nos l’estona de consum de les pantalles com més aviat millor. Mai no és tard, però sempre és millor no deixar-ho passar, ja que demorar-ho implica allargar innecessàriament la presència d’hàbits poc saludables a la nostra vida, i a més se sap del cert que l’adquisició d’hàbits saludables sobre les pantalles té molts beneficis: fa guanyar molta llibertat, tens molt més temps per dedicar-te, millores en l’autogestió, t’apuja l’autoestima, descanses millor, gaudeixes més del moment, sents més benestar i es minimitzen els efectes negatius com el risc de desenvolupar una dependència a les pantalles, l’estrès, el mal humor, problemes relacionals, despeses econòmiques excessives, símptomes i problemes físics i mentals, etc.

LÍMITS ÚTILS I BENEFICIOSOS 

 Tenim els límits de temps, els de l’espai i els de la quantitat de dispositius que utilitzem.

 

LÍMITS ÚTILS I BENEFICIOSOS 

Tenim els límits de temps, els de l’espai i els de la quantitat de dispositius que utilitzem.

 

A continuació us oferim algunes pautes i reflexions per començar avui mateix:

 

 

La desconnexió temporal voluntària
 • × A vegades, ens pot passar que hem de fer la desconnexió forçosament, quan ens roben el telèfon o el perdem. Aleshores ens adonem de com d’enganxats hi estem (nomofòbia: malestar per no tenir o no poder usar el telèfon mòbil). Principalment, el problema el tenim amb el telèfon intel·ligent. Podem ajudar-nos amb alguna eina de seguiment horari, ja que avui dia la majoria d’operadores mòbils tenen instal·lada aquesta funció per defecte en els seus sistemes operatius mòbils. Després, ens podem fer les preguntes següents:

  • T’ha recriminat algú que estàs massa temps amb el mòbil?
  • T’excuses amb els altres per l’ús que fas del mòbil?
  • Abans de dormir el revises? Al llit? En llevar-te?

 • Si la resposta és afirmativa, i en consultar el temps d’ús t’endús una sorpresa, vol dir que necessites reduir les hores. Hi ha maneres més dràstiques i d’altres de més graduals. Una opció dràstica seria deixar el mòbil a casa quan no el necessitis (sortir a sopar, anar a la muntanya, etc.); una altra seria eliminar —almenys temporalment— les aplicacions que voldries utilitzar menys; també podries canviar la targeta SIM i posar-la en un mòbil antic, etc.

 

 • × Les accions més graduals poden ser configurar l’aparell perquè ens cridi menys l’atenció, silenciar totes les notificacions, agrupar totes les apps en carpetes perquè ens cridin menys l’atenció, limitar el temps d’ús de les aplicacions, buscar activitats alternatives a mirar el mòbil en moments que sabem que acostumem a fer-lo servir o posar-lo en mode avió o apagar-lo algunes estones quan sabem que ens distreu i ens costa evitar-ho.
 • × L’objectiu d’aquestes mesures no és cap altre que canviar el context i el patró d’ús per comprovar personalment els efectes beneficiosos del canvi i, d’aquesta manera, anar adaptant progressivament els nostres ritmes i horaris cap al tipus de vida que volem.
Fer pauses quan estudiem i treballem amb les pantalles
 • × Cada 20 minuts, cal fer petites pauses per descansar la vista i, si estem davant d’una pantalla, cal fer una pausa cada hora per aixecar-se i moure una mica el cos. És a dir, ens hem d’aixecar cada hora, però també ens hem de recordar de fer una petita pausa cada 20 minuts per apartar els ulls de la pantalla i descansar la vista, mirant cap a un punt llunyà des d’on estem asseguts.
 • × El motiu és que, si no descansem la vista, podem desenvolupar el que es coneix com a síndrome visual informàtica, que té com a símptomes la visió borrosa o doble, la fatiga ocular, la fotofòbia o fòbia a la llum intensa, el llagrimeig, la sequedat ocular i els ulls vermells.
Limitar-ne l’ús a certs espais i negociar horaris
 • × Podem escollir certs espais lliures de pantalles, com ara l’habitació on dormim, i d’aquesta manera evitar-ne l’ús a la nit just abans d’anar a dormir; o el menjador mentre sopem, per afavorir la comunicació amb la família o la parella; o el lavabo, perquè no cal que ens entretinguem més del compte fent les nostres necessitats; o el centre educatiu, perquè així no ens distraiem a classe i fem jocs relacionats amb el cos a l’hora del pati. 
 • × Del que es tracta és d’aprofitar espais i moments on podríem fer coses molt interessants per descansar. Un cop agafat l’hàbit, ens sentirem molt millor i podrem continuar connectant-nos en els moments més adequats sense estar tot el dia, a tota hora i a qualsevol lloc mirant la pantalla.
Evitar estar rodejat de diverses pantalles a la vegada
 • × En els darrers temps hem incorporat dispositius. Primer va ser l’smartphone, després la tauleta, després l’smartwatch, etc. I quan mirem el que tenim a casa, veiem que tenim una televisió Smart TV amb Internet, un ordinador portàtil i un de sobretaula, la tauleta, el mòbil o els mòbils (si en tenim un per a la feina)… Estem envoltats de pantalles! I d’aquí ve l’expressió tan ben encunyada per EdPAC fa molts anys: «Estem empantallats!». 
 • × Aleshores, si sabem que per estudiar o teletreballar necessitem fer servir alguns dels dispositius, podem regular-ne l’ús. Per exemple, si hem de teletreballar amb el telèfon per a les trucades i amb un ordinador, no consultarem les aplicacions del mòbil mentre treballem. Si hem d’estudiar, podem usar l’ordinador mentre desconnectem el mòbil.
 • × Aquí, s’aplica també la gran i oportuna màxima preventiva: «Menys és més». Menys pantalles, més atenció. Menys pantalles, més concentració. Menys pantalles, més presència. Menys pantalles, més vida.

CONSELLS PRÀCTICS

Trucs per reduir l’ús de pantalles el dia a dia.

VEURE MÉS SOBRE

L’ERA DIGITAL

Comença per aquí si vols saber més sobre els reptes que ens planteja l’era digital i el món de les pantalles. 

CONEIX ELS RISCOS

Coneix els riscos cognitius, emocionals i físics que provoca el mal ús de les pantalles.

VULNERACIONS

Informa’t sobre vulneracions com ara control obsessiu, el ciberassetjament, el sexpreading i altres delictes digitals.