ALCOHOL

Beure, cubata, birra, copa, drinking, canya...

%

El 62,4 % de la població general fa un consum d’alcohol de baix risc.

Definició

El component principal de les begudes alcohòliques és el compost químic etanol, un depressor del sistema nerviós central, és a dir, que en dosis altes provoca somnolència i alenteix les funcions vitals (cerebrals i sensorials). En dosis baixes provoca estats d’eufòria, estimulació, excitació i desinhibició. En entrar a l’organisme és absorbit ràpidament per l’aparell digestiu i en 5 minuts ja es troba alcohol a la sang. La concentració màxima es produeix al cap de 30 minuts, aproximadament, i el seu efecte pot durar entre 2 i 3 hores. L’alcohol afecta gairebé tot l’organisme, principalment el cervell i el fetge (per on s’elimina el 90 % de l’alcohol ingerit). La resta s’elimina a través de la suor, l’orina i la respiració.

Es tracta d’una droga legal i acceptada socialment, tot i que això no obsta que tingui els seus perills, com totes les drogues. De fet, és la droga més consumida i que més problemes sociosanitaris genera al nostre país.

El tipus de consum que en fem determina en gran manera el risc que assumim. És a dir, el consum de quantitats grans d’alcohol en poc temps i, també, el consum continuat i habitual són els que ocasionen més problemes, tant a curt com a llarg termini.

Aparença i composició

L’alcohol es presenta en forma líquida en una gran varietat de begudes, licors, alcohols destil·lats, cerveses, vins, etc. La graduació d’alcohol pur (etílic) que conté cada beguda s’expressa en grams (%). Les begudes fermentades com el vi, la cervesa i la sidra contenen menys graduació, i les begudes destil·lades, com el rom, la ginebra, el vodka, el whisky, etc., contenen una gran quantitat d’etanol.

El consum lliure de riscos és el consum zero d’alcohol. Si es decideix consumir-ne, cal destacar que el risc de possibles danys depèn de diverses variables com el sexe, l’edat, l’estat físic, l’estat psíquic, etc. I que hi ha certs patrons de consum més propicis a comportar problemes que d’altres. Cal diferenciar entre ús i abús.

Es recomana als menors de 18 anys no consumir alcohol. El seu organisme està en ple creixement i les afectacions i les conseqüències negatives que l’alcohol pot produir són més grans. En cas que decideixin consumir-ne, és recomanable que optin per begudes de baixa graduació (menys de 15 graus d’alcohol), és a dir, millor begudes fermentades (vi, cervesa…) que no pas begudes destil·lades (vodka, whisky…), i sobretot, és recomanable consumir-ne en poques quantitats i espaiades (es pot alternar amb begudes sense alcohol).

Hi ha diferències importants entre els nois i les noies en la metabolització de l’alcohol. Les noies triguen més a metabolitzar-lo i, per tant, l’alcohol és present durant més temps al seu organisme. Així doncs, és millor consumir-ne menys quantitat.

Els principals riscos relacionats amb el consum d’alcohol es produeixen quan aquest consum es fa de manera abusiva o compulsiva: accidents de trànsit, baralles, caigudes, coma etílic, etc. Per tant, cal evitar consumir-ne grans quantitats en poc temps, ja que l’organisme no té temps de metabolitzar l’alcohol i apareix la intoxicació (borratxera, vòmits i nàusees, pèrdua de la consciència, etc.).

Després d’una nit en què s’ha pres una gran quantitat d’alcohol, és recomanable no ingerir-ne durant 48 hores per permetre que l’organisme es recuperi.

L’alcohol és un depressor actiu per a l’activitat cerebral: el consum d’una petita quantitat d’alcohol pot fer sentir relaxament, sensació de concentració, seguretat en un mateix o mateixa, desinhibició, ganes de riure i de parlar, sociabilitat… Els sentiments i l’estat d’ànim s’amplifiquen i, per tant, podem sentir-nos molt eufòrics, però també molt tristos i deprimits.

A mesura que augmenta la quantitat d’alcohol ingerit apareixen altres efectes ja no tan desitjats, com la pèrdua de la capacitat d’autocontrol, la modificació de la conducta (descontrol, agressivitat…), de les percepcions (visió, tacte…) i del seny, angoixa, nàusees i vòmits, dificultats per caminar i parlar… I en el pitjor dels casos, si el consum és abusiu, es pot arribar al coma etílic i a la mort per aturada cardiorespiratòria.

L’efecte posterior al consum d’alcohol és una sensació de nàusea constant i de mal de cap coneguda com a ressaca. Depenent de la quantitat ingerida, aquest estat de ressaca pot durar un dia o dos.

El consum d’alcohol a llarg termini pot donar lloc a una addicció, problemes de salut (trastorns digestius i hepàtics, neurològics i cardiovasculars), problemes amb les relacions (familiars, amistats, laborals…), depressions, agressivitat, irritabilitat, disminució de la libido, insomni, etc.

Com en totes les drogues, el consum d’alcohol també comporta riscos, tots molt relacionats amb el patró de consum (regularitat i quantitat). Per tant, hi ha certes conductes que provoquen que augmenti el risc de problemes i d’altres que fan que els riscos es redueixin.

Fumar mentre es consumeix alcohol ajuda a incrementar la ressaca l’endemà, i molt. Vigila si prens medicaments. La barreja d’alcohol i certs medicaments pot provocar canvis en els efectes dels medicaments i, també, interferir en el tractament.

Beure massa pot anestesiar la teva capacitat d’expressar-te i parlar, et pot fer perdre l’equilibri i et pot provocar vòmits. També pot fer que tinguis comportaments i actituds que normalment no tindries en estat de sobrietat: conductes agressives, desinhibició sexual o disminució del sentit comú i la responsabilitat. Recorda que el consum de drogues a la via pública et pot comportar sancions importants.

Els símptomes que ens indiquen una ingesta d’alcohol massa alta inclouen sudoració, tremolors, nàusees, arcades i alts nivells d’ansietat; i algunes persones poden desenvolupar al·lucinacions, atacs de pànic o episodis de deliri.

Un dels aspectes més perillosos és la conducció de vehicles sota els efectes de l’alcohol i d’altres drogues. Beure i conduir és una mala combinació que implica molts riscos, tant per a tu com per als altres. Si has de conduir, el millor és no beure. I si decideixes beure, fes-ho en quantitats petites i mai poca estona abans d’agafar el cotxe.

Finalment, cal destacar que un consum irresponsable d’alcohol dilatat en el temps pot provocar malalties com hipertensió arterial, danys al fetge, càncer d’estómac, càncer de mama i malalties del cor. Un consum irresponsable pot conduir a la dependència de l’alcohol, tant física com psicològica.

Sempre tens alternatives de consum de begudes no alcohòliques. El més important és gaudir dels amics, la música… Pensa si et cal consumir alcohol per passar-t’ho bé. En cas que prenguis alcohol, fes-ho a poc a poc i posa’t tu mateix els límits. Saber quan toca parar de beure és un acte de responsabilitat sobre un mateix. Beure més implica més risc i no necessàriament passar-t’ho millor.

Si beus, fes-ho amb l’estómac ple. D’aquesta manera, patiràs menys irritació de les parets de l’estómac i els seus efectes són menys ràpids i més controlables (menys quantitat d’alcohol a la sang).

Vigila amb la barreja de substàncies i d’alcohols de diferent graduació! Barrejar-los pot fer que no controlem bé i tinguem més risc d’intoxicació i d’efectes no desitjats. Si has d’atendre algú amb intoxicació, vetlla per ell o ella, col·loca’l de costat per si ha de vomitar i ves controlant que respira amb normalitat. Si ho creus necessari, no dubtis a trucar al 061 o al 112.

Si t’has excedit amb el consum d’alcohol i tens ressaca, minimitza’n els efectes donant al teu cos un bon descans i bevent molt de líquid (aigua i sucs de fruites riques en vitamina B), i oblida’t de combatre-la prenent més alcohol. El que fas és posposar la ressaca per a més endavant.

Recorda: MENYS és MÉS. MENYS quantitat és igual a menys risc i a MÉS diversió.

A Catalunya, com a la majoria de llocs, no es permet la venda ni el subministrament de begudes alcohòliques de cap mena als menors de 18 anys. L’alcohol és una droga legal més que res per qüestions històriques, culturals, polítiques o econòmiques, però pot ser tan perjudicial com les altres drogues il·legals. També es prohibeix als menors de 18 anys l’ús de màquines expenedores per comprar alcohol. Pel que fa a la seguretat viària, és prohibit conduir sota la influència de l’alcohol si la taxa d’alcoholèmia és superior als 0,5 grams per litre a la sang i 0,25 mil·ligrams a l’aire expirat. A Sant Cugat, la Policia Local et pot sancionar per beure al carrer o fer botelló amb 375 € de multa.

MITES

«L’alcohol no és una droga»

Encara que es tracti d’una substància legal, es considera una droga perquè actua sobre l’organisme i provoca diferents efectes sobre el sistema nerviós central. A més, l’alcohol té la capacitat de generar tolerància i dependència física i psíquica.

«Beure alcohol només els caps de setmana no comporta riscos»

Un consum elevat d’alcohol, encara que sigui de manera puntual, pot malmetre la salut i ocasionar un augment del risc de patir altres problemes, ja que està associat a altres conductes de risc com la conducció sota els efectes de l’alcohol i les pràctiques sexuals sense protecció. A més, el consum abusiu d’alcohol el cap de setmana és considerat un patró d’alcoholisme.

«L’alcohol ajuda a entrar en calor»

Inicialment, el consum d’alcohol dilata els vasos sanguinis i genera una certa sensació de calor. Però, encara que sembli mentida, a la llarga aquest efecte provoca una pèrdua més ràpida de la calor corporal i provoca l’efecte oposat.

«Si he begut massa i em prenc un cafè, estaré en condicions de conduir»

L’única cosa que et pot ajudar a estar en condicions de conduir és el factor temps: només el pas de les hores permetrà que el teu cos elimini l’alcohol consumit. Un cafè et pot posar en tensió, però no et mantindrà alerta ni restaurarà els sentits que quedin afectats pel consum d’alcohol.

«Beure alcohol m’ajuda a lligar»

Al principi pots tenir sensació d’eufòria i desinhibició. Perds la vergonya a l’hora de parlar, ballar, tenir relacions sexuals, etc. No obstant això, si consumeixes més alcohol, aquestes sensacions van canviant i apareixen altres efectes negatius que precisament dificulten la possibilitat de lligar: tens una percepció distorsionada de la realitat i pots acabar fent coses que no faries en un estat lúcid i de les quals et pots acabar penedint. A més, les persones borratxes acostumen a generar més aviat rebuig que no pas ganes d’acostar-s’hi.

EXCUSES

«Cinc cubates no són tants»

El problema és que el consum més o menys regular d’alcohol (prendre cinc copes el cap de setmana, per exemple) també fa augmentar la tolerància a l’alcohol. Això provoca que, per aconseguir la mateixa sensació, en consumeixis cada cop més, amb la qual cosa augmenten els efectes nocius en el teu organisme i t’arrisques a patir una addicció. Per tant, si t’acostumes a beure poc i de manera espaiada en el temps no et caldrà consumir tant alcohol, estalviaràs diners i guanyaràs en salut.

«Quan bec sé relacionar-me millor amb els altres»

És cert que en petites quantitats l’alcohol et pot ajudar a desinhibir-te i relacionar-te més fàcilment, però no és així en grans quantitats. D’altra banda, si tens dificultats per relacionar-te, intenta-ho sense haver consumit alcohol i, d’aquesta manera, arribarà un dia que no et caldrà beure per fer-ho. O potser creus que l’alcohol t’ajudarà a perdre aquesta por? Només la dissimula momentàniament.

«L’alcohol és legal, per tant no és gaire perjudicial»

Que una droga sigui legal o il·legal no té res a veure amb la seva afectació a l’organisme. No pel fet de ser legal és menys perjudicial. De fet, les dues substàncies legals més consumides, l’alcohol i el tabac, són les que causen més danys sociosanitaris i més morts (accidents de trànsit, càncers de fetge, de pàncrees, etc.).

«Ja condueixo jo, que a mi no em puja»

Una frase mítica entre els consumidors d’alcohol és «vaig bé, jo controlo». Tanmateix, aquesta expressió sorgeix com a efecte de la falsa sensació de seguretat que provoca l’alcohol, però en realitat no és certa. El consum d’alcohol provoca la pèrdua de capacitats motrius, perceptives i sensorials, així com la pèrdua de reflexos, capacitats —totes— que són molt necessàries quan s’ha de conduir. Si has pres alcohol, no te la juguis ni posis en risc els altres.

BENEFICIS DE NO CONSUMIR ALCOHOL

Coneix tots els beneficis que tindràs si no consumeixes alcohol.

Gaudiràs d’un cor molt saludable.

Ser abstemi o fer un consum responsable d’alcohol evita que debilitis el múscul del cor i que empitjori el teu estat cardiovascular, i redueix el risc de patir malalties del cor.

Gaudiràs d’un cervell en perfecte estat.
El cervell humà és el primer òrgan que pateix les conseqüències negatives de beure en excés. L’alcohol mata les cèl·lules nervioses i molts bevedors i bevedores mostren un deteriorament cerebral evident. Si aquest procés s’allarga durant molts anys, la mida del cervell es redueix literalment, a causa de la destrucció d’una gran quantitat de cèl·lules nervioses. Aquesta reducció del cervell és fàcil d’observar, amb un TAC, aproximadament en la meitat de persones en tractament per problemes d’alcohol.
La teva capacitat reproductiva no serà minvada.

L’alcohol té efectes negatius evidents sobre el sistema reproductiu. En els homes, l’alcohol redueix els nivells de testosterona al cos, la principal hormona masculina. Si un home beu molt durant un període de temps, aquesta pèrdua de testosterona pot tenir com a resultat una «feminització» del seu cos (pèrdua de pèl corporal, engrandiment del teixit adipós dels pits i reducció de la mida dels testicles). L’excés d’alcohol també pot provocar problemes de caràcter sexual, com la impotència.

En el cas de les dones, beure molt està relacionat amb una incidència més elevada de problemes sexuals, menstruals i ginecològics.

EXPERIÈNCIES

«Soc una noia i, quan surto, m’agrada conèixer gent, però passo dels tios que van molt borratxos […].»
Júlia

«Vaig tenir un accident de cotxe amb els meus amics perquè anava borratxo. El cotxe va quedar destrossat (sinistre total) i vam tenir molta sort de no fer-nos res, només quatre contusions […].»
Nevermind_94

«Fa poc vam fer una festa amb els amics i vam posar-nos a beure molt. De cop em vaig començar a marejar […].»
RGarcia

RECURSOS

APPS

Blood Alcohol Finder

APP per a Android que t’ajuda a calcular d’una manera intuïtiva el nivell d’alcohol que tens a la sang.

 

AUTOTEST

Alcohol-Check 

És una idea d’Energy Control finançada pel Pla nacional sobre drogues i la Junta d’Andalusia.