com podem ajudar?

Com pots ajudar un amic, amiga o familiar que té dubtes o problemes amb les drogues

01

Símptomes

El consum de tabac, alcohol i cànnabis, com totes les drogues, pot generar problemes. Com més habitual i compulsiu és un consum, més risc de problemes i de dependència (addicció) comporta. Podem pensar que la persona en fa un abús quan apareixen alguns dels símptomes següents:

 

 

× Necessitat d’augmentar la quantitat (dosi) per aconseguir els mateixos efectes. Apareix tolerància a la substància.

 

× Necessitat de consumir en moments i llocs que no estan relacionats amb la festa i l’oci, com ara abans d’anar a classe o abans d’estudiar, quan es practica esport, etc. Es consumeix més regularment.

 × Canvi de grup d’amics. La persona busca ambients on també es consumeixi i evita les amistats que no consumeixen o que ho fan només en moments ocasionals. Així no li donen la xapa sobre el seu consum.

× Aparició de conseqüències adverses i desadaptatives, com canvis freqüents d’humor, irritabilitat, estats depressius, agressivitat, desmotivació per fer altres activitats que no siguin consumir, etc.

× Subministrament constant de droga.

 

× Intents de deixar el consum i no aconseguir-ho.

 

02

Què podem fer?

02.1 Siguem positius

Molt sovint, la persona consumidora nega que és addicta o dependent. Per això, és molt important la manera com ens acostem al nostre amic o amiga. Cal buscar la manera més assertiva possible: hem d’intentar no jutjar-la pel seu consum, ni culpar-la, ja que això farà que reculi. En un primer contacte, el més normal és que la persona que consumeix intenti desviar la conversa o evitar-la. Si això passa, no ens hem de desmotivar ni desanimar. La millor manera d’ajudar-la és positivitzant el discurs, enfocant-nos en tot allò positiu que té deixar de consumir. Siguem un suport emocional per a les nostres amistats i animem-les a canviar.

 

02.2 Evitem els espais de consum

Una bona estratègia és evitar les rutines, els llocs i les situacions que han portat la persona que consumeix a fer-ho: el bar on acostumem a anar a beure durant el cap de setmana, la terrassa on quedem per fer un cafè i fumar algunes cigarretes, o el parc on anem a apalancar-nos en sortir de l’institut per fumar uns porros.

Un altre bon recurs és buscar noves activitats que facilitin que la persona consumidora estigui ocupada i no trobi a faltar el consum. En aquest cas, l’esport hi té un paper molt important.

 

   

02.3 Contacta amb nosaltres

Si no ho veus clar i necessites més informació, o el teu amic o amiga reconeix que el seu consum li està escapant de les mans, pot ser el moment de buscar ajuda. Contacta amb nosaltres!

03

Conclusions

 

Amb l’ajuda adequada i amb suport emocional, moltes persones que consumeixen són capaces de superar els seus problemes amb les drogues abans d’arribar a una forta dependència i als greus perjudicis que aquestes li poden ocasionar.

D’altra banda, hi ha persones consumidores que només són capaces de reflexionar quan han tocat fons i es troben en una situació greu. El nostre repte és evitar que arribin a aquest dramàtic punt.